Vedeževanje iz tarot kart

By | 01/09/2013

Vedeževanje iz tarot kart

Vedeževanje iz tarot kart je eno izmed najzanimivejših načinov napovedovanja prihodnosti.

Izvor tarot kart je zavit v tančico skrivnosti. Med tistimi, ki se ukvarjajo s tarot kartami, se krešejo mnenja o tem kdaj naj bi se s kartami pričelo vedeževati. Eni zagovarjajo tezo, da se je vse skupaj pričelo v srednjem veku, drugi pa pravijo, da tarot izvira iz antičnih časov, iz Egipta ali pa celo še iz prejšnjih časov pred potopom Atlantide.

Visconti Sforza tarotSam mislim, da tarot pripada zelo starim civilizacijam, medtem ko se je na način, kot ga uporabljamo danes, pričel uporabljati v srednjem veku ali nekaj prej. V evropski prostor so igralne karte prinesli iz Egipta okoli leta 1377. Prvi zapisi o tarot kartah govorijo o 16-tih kartah, medtem ko so temelje tarot kart, kot jih poznamo danes, zastavili tisti, ki so naredili prve tri komplete kart namenjene družini Visconti-Sforza, ki je trakrat vladala v Milanu v Italiji.

Marseljski tarot

Marseljski TarotZgodba se je nadaljevala s kreiranjem Marseljskega tarota, ki je prav tako eden izmed najvplivnejših kompletov tarot kart. Kasneje so nastajali še drugi kompleti tarot kart, ki so prav tako spreminjali kulturo in ugled tarot kart. Razvoj tarot kart so zaznamovali Antonie Court de gebelin, Etteilla, Ephias Levi ter drugi. Lahko bi rekli, da je vpliv marseljskega tarota prevladoval vse od nastanka tarot kompleta kart pa skorajda vse do kreacije dveh vrst tarot kart, ki so za vedno zaznamovale razvoj tarot kart v svetovnem merilu. Njihovo ime je Raider White Tarot karte in Crowley tarot.

Raider White Tarot

Raider White TarotRaider White karte sta kreirala A.E.White, ki je bil idejni oče projekta, Pamela Coleman Smith pa je karte narisala. To so še dandanes najbolj razširjen komplet tarot kart na svetu. Tudi sam jih uporabljam pri svojem delu. Naj povem, da je Pamela Coleman Smith narisala okoli 1600 predlog kart, saj je bil A.E.White pretirani izbirčen. In ko na kreiranje tarot kart pogledamo iz drugega zornega kota lahko vidimo, da je glavnino dela in kreiranja naredila prav Pamela, ki je vsaki karti pričarala bistvo, ključne besede, barve in vsebino.

Crowley Tarot

Crowley TarotCrowley tarot karte pa so nekaj zelo posebnega. Tudi Aleister Crowley, avtor tarot kart, je imel svojo risarko in oblikovalko kart in sicer Lady Frieda Harris. Crowley tarot je nastajal kar šest let in sicer od leta 1938 pa vse do leta 1943. Tudi Crowley je bil zelo izbirčen. Lady Frieda Harris je najmanj osemkrat naslikala in do podtankosti pripravila vsako tarot karto posebej, preden je bil crowley zadovoljen z njeno umetnino. Očitno je bil to dober recept za izreden izdelek, ki je dodobra spremenil razmišljanje o tarot kartah. Crowley tarot karte vsebujejo ves možen okultni simbolizem, vsaka barva na tarot kartah je pazljivo izbrana in ima določen pomen tako v kabali, kot tudi v drugih povezanih okultnih vedah. Aleister Crowley je mnogim kartam zamenjal imena, preuredil je povezavo med tarotom in hebrejskimi črkami in med tarotom in astrološkimi vplivi.

Napredek s Tarotom

Raider White tarot in Crowley tarot sta povzročila pravo revolucijo. Ljudje so se v velikem številu pričeli približevati tarotu. Eni v študijske namene, drugi za namen vedeževanja. Dandanes je stanje na področju tarot kart zelo živahno. Če ste v knjigarni kdaj zavili na oddelek z aternativnim, ste lahko mnogokrat zasledili tarot karte z raznovrstnimi motivi. Mnogi umetniki so namreč izdali svojo različico designa tarot kart. Na svetu obstaja čez tisoč različnih vrst tarot kart. Tako lahko vsak, ki ga zamika vedeževanje s tarot kartami, najde tistega, ki mu najbolj ustreza.